Tüplü ve Tubeless Lastikler Arasındaki Fark Nedir?

- 2021-03-19-

Basitçe söylemek gerekirse, lastiğin karkasının iç kısmında tek bir malzeme katmanı.
Bir lastikte kullanılan tüm malzemeler performansla, yani kavrama, esneklik ve dayanıklılık dengesiyle ilgilidir. İdeal kauçuk karışımının aslında gözenekli olduğunu duymak sizi şaşırtabilir, bu nedenle yavaşça hava sızdıracaktır. Geçmişte, havayı çok daha iyi tutan ve lastiğin genel performansı üzerinde çok az etkisi olan tamamen farklı bir kauçuk karışımına sahip bir tüp takılarak bunun üstesinden geliniyordu.
Bu tasarımla ilgili en büyük sorun, bir delinmeye maruz kalması durumunda tüpün aniden tüm havasını kaybedecek ve bu havanın tipik olarak tekerlek üzerindeki ispit kafalarından hızla kaçmış olmasıdır. Herhangi bir araçta bir lastiğin hızlı havasının alınması, özellikle hızlı seyahat ederken iyi değildir.
Ağırlıklı olarak güvenlik göz önünde bulundurularak oluşturulan iç lastiksiz lastik, iç lastik malzemesinden bir bölüm alınarak ve lastik karkasının iç kısmında tek bir sürekli katman oluşturularak ve ayrıca ağırlıktan tasarruf edilerek tasarlandı.
Elbette, iç lastiksiz bir lastik yine de delinebilir, ancak kusurlu nesne genellikle sırtta kalır ve lastik yavaşça sönerek sürücüye yavaşlama fırsatı verir. Aynı zamanda, dökme tekerlekler artık konuşmacılara ihtiyaç duyulmaz, bu nedenle tüm ünite mühürlenir.
Artık çoğu şirket aynı ebatta hem iç lastikli hem de iç lastiksiz lastikler üretmek yerine sadece iç lastiksiz üretiyor ve gerektiğinde iç lastik takılmasını tavsiye ediyor. Bunun dezavantajı, toplam tekerlek aksamına ek ağırlık eklemesidir, bu da daha fazla ısı üretimine yol açabilir, bu da sonuçta daha hızlı lastik aşınması anlamına gelir.
Bir lastik 'tüp tipi' olduğunu belirtirse, o zaman iç lastiksiz astara sahip olacaktır, bu nedenle hava tutmayacaktır ve bu nedenle bir iç lastik ile donatılmalıdır.